Mi?rcoles, 03 de febrero de 2010

Pròleg

Aquest monòleg ha estat emprat en el cine. Pelo que jo tinc entès, va ser utilitzat en la pel·lícula de "To be or not To be" del 1942 d'Ernest Lubitsch. Ho diu un actor secundari polonès en mig d'una reunió de nazis a on havia sigut convocat el "fuher"(guia en alemany) Hitler. Em va agradar molt i l'he cercat per la web. Es tracta d'un monòleg d'un personatge anomenat Shylok en l'obra del Mercader de Venècia de William Shakespeare (1596-1599). Aquí poso l'extracte sencer.

M’ha deshonrat, m’ha fet perdre mig milió de ducats, s’ha rigut de les meves pèrdues, s’ha burlat dels meus guanys, ha menyspreat el meu poble, m’ha desbaratat els negocis, m’ha refredat els amics i m’ha inflamat els enemics... i ¿per quina raó? Doncs perquè sóc jueu. ¿No té ulls un jueu? ¿No té mans, òrgans, dimensions, sentits, afectes i passions, un jueu? ¿No es nodreix dels mateixos aliments, no el fereixen les mateixes armes, no està exposat a les mateixes malalties, no es cura amb els mateixos remeis, no es refreda i s’escalfa amb el mateix hivern i amb el mateix estiu que un cristià?... Si ens punxeu, ¿no sagnem? Si ens feu pessigolles, ¿no riem? Si ens enverineu, ¿no ens morim? I, si ens tracteu injustament, ¿no hem de venjar-nos?

Si en la resta som iguals, també en això ens hem d’assemblar. Si un jueu ofèn un cristià, ¿quina és la seva caritat? La venjança. Si un cristià ofèn un jueu, ¿quina serà la seva tolerància, segons l’exemple cristià?... Doncs serà la venjança!

(*)La versió en català aquest enllaç:

https://www.auladecatala.com/el-mercader-de-venecia/

(*)La versió en anglès en aquest altre enllaç:

https://www.stagemilk.com/the-merchant-of-venice-shylock-monologue-act-3-scene-1/


Publicat per Emilio.Lopez @ 14:45  | Art
Comentaris (6)  | Enviar
Comentaris
Publicat per Invitado
Lunes, 21 de octubre de 2019 | 18:22

Y en "El Pianista" !!!

Publicat per Emilio.Lopez
Lunes, 18 de noviembre de 2019 | 8:15

Gracias por la info /a. No me di cuenta al ver la pelicula en su momento.

Publicat per Invitado
Viernes, 21 de mayo de 2021 | 13:25

Tb es recitado en "Ser o no ser" de Lubistch.

Publicat per Emilio.Lopez
S?bado, 24 de julio de 2021 | 16:18

/a

Si lee el artículo lo dejo indicado en él. El monólogo lo busque por que antes vi la película de Ernst.

Publicat per Quim
Mi?rcoles, 01 de diciembre de 2021 | 18:31

Este monologo es del Mercader de Venecia Puedes encontrarlo en la pelicula del mismo nombre con Alpacino de protagonista  Es del año 2004  Tu te refieres al monologo de Ser o no ser 

Publicat per Emilio.Lopez
Viernes, 03 de diciembre de 2021 | 14:06

, si es correcto lo sé. Lo dejaba indicado al usuario . Sobre que hubo una película no lo sabía aunque es lógico que hubiera una película. Gracias por el aporte.